25. september 2006

Shinzo Abe ny statsminister i Japan

Shinzo Abe (52) ble i dag valgt til ny statsminister i Japan. Abe er sønn av en tidligere utenriksminister, og det er dermed en statsminister med politikerblod i årene som nå tar fatt på sin gjerning som Japans leder.

Abe er historiens yngste statsminister i Japan, og den første som er født etter 2. verdenskrig. I sin politiske karriere hittil har Abe utmerket seg i sitt engasjement for å få bortførte japanere hjem fra Nord-Korea. Han var stabssjef i Junichiro Koizumi sin siste regjering.

Forholdet til andre asiatiske stater (Kina og Sør-Korea) blir ofte trukket frem som en svært viktig oppgave for den nye statsministeren å gripe fatt i. En revisjon av grunnloven ser ut til å bli en viktig sak fremover. Og da særlig paragraf 9, som omhandler Japans stilling som et land med bare selvforsvarsavdelinger, men uten regulære militære avdelinger. Abe har uttrykt ønske om å styrke militæret. Revisjon av undervisningslover ser også ut til å bli viktige saker å gripe fatt i for den nye statsministeren.

Som misjonær verken skal eller vil jeg uttale meg om Japans indre anliggender. Vår oppgave er å be for landets ledelse og befolkningen for øvrig. Det håper jeg dere som leser her også vil være med på.

Ingen kommentarer: