7. januar 2009

Godt nytt år?


Det har alt gått en uke siden vi gikk inn i det nye året. Forsinket vil jeg ønske dere alle et riktig godt nytt år! Måtte 2009 gi dere mye. Av fred, glede, fellesskap, samtaler og alt annet godt.

Jul og nyttår har blitt behørig feiret, både på japansk og norsk. 2. nyttårsdag ble det fjelltur til Kongo-san, Osakas høyeste fjell 1125 m.o.h. Der var det snø, og nydelig å være. Er det ikke rart at bare noen snøfnugg kan få en nordmann til å glede seg?

Overgangen til det nye året har, etter det jeg har fått med meg, gått greit også her i Japan. Tradisjonen tro var det i stillhet, med dumpe drønn i tempelklokkene, det nye året ble møtt. Hva vil 2009 bringe?

Det er nok mange i Japan som er bekymret nå. For den globale finanskrisen preger situasjonen også i Japan ved inngangen til det nye året. Fra Canons fotofabrikker og Toyotas bilfabrikker har det kommet meldinger om oppsigelser av flere hundre ansatte. Toyota meldte også nettopp at de kommer til å stoppe produksjonen elleve dager i februar og mars for å møte lavere etterspørsel.

Det er ikke vanskelig å forstå at sånne ting gir ringvirkninger. Så en reportasje på TV om et sted de hadde lagt ned virksomheten. Naborestauranten er nå på konkursens rand, siden majoriteten av kundene var blitt sagt opp og hadde reist fra stedet.

Bensinprisene i Japan er, om ikke historisk lave, så er de ganske lave for tiden. Det er jo bra det. Men det fører også med seg at det blir økt konkurranse. Flere bensinstasjoner har kjempet over evne og gått over ende.

Det er ikke godt å vite hva man skal si om alle disse tingene. Det er lett å føle seg motløs og maktesløs. At det er mange som foreløpig ikke synes 2009 er noe nevneverdig godt år, er det i hvert fall ikke tvil om.

På søndag handler prekenteksten om Jesus som steg ned i Jordanelven og ble døpt av døperen Johannes. Jesus var fast bestemt på å gjennomføre det som forut var bestemt. Han ville gi menneskene fremtid og håp, koste hva det koste ville. Og han gjorde det. Han viste veien i vanskelige tider, og snakket om kjærlighet og nestekjærlighet.

Kanskje er det noen som får ekstra behov for vår hjelp dette året. Da er det viktig at budskapet om fremtid og håp ikke bare blir hule og tomme ord, men at ordene og budskapet blir omsatt i handling. -Elsk hverandre, sa Jesus. Gjør vi det, ja, først da kan det bli et godt nytt år.

3 kommentarer:

Bjørg B sa...

Veldig, veldig bra!!!


Knib Bjørg

Anonym sa...

Godt nytt år til deg også. Håper det blir et år med mange gode opplevelser. Bjørg S dro til Japan igjen for noen dager siden. Du treffer sikkert henne i løpet av våren.
Håkon

Bente og Stein-Ove sa...

Godt nytt år, Odd Bjarne. Og takk for fellesopplevelsene vi hadde i 2008 i fbm Malaika-turneen.
Vi titter innom bloggen din i blandt og kjenner at vi ikke helt har stengt muligheten for å reise ut igjen.

Vi har det veldig fint. Vår skjønne lille Liam er nå blitt 4 måneder og han er en utrolig solstråle!
Ønsker deg alt godt i det nye året!

Stein-Ove og Bente