11. september 2009

Valg - i Hannan!

Det er ikke lenge siden japanerne gikk til valgurnene. 30. august gjorde Det demokratiske parti i Japan et brakvalg. Partiet fikk hele 308 av 480 plasser i underhuset. 

Valgdeltakelsen var god, mer enn 65 % fant veien til stemmelokalene. 

Valget blir imidlertid tolket mer som misnøye med liberaldemokratene, som mer eller mindre uavbrutt har hatt makten i mer enn 40 år, enn som støtte til det demokratiske partiet. Men nå er det i alle fall Hatoyama som skal ta over styringen av landet. Så får vi håpe at han kan lede Japan i en god retning i tiden fremover.

Allerede søndag er det valg igjen. Da er det Hannan by som skal velge nytt kommunestyre. Hannan er en by med svært dårlig økonomi, så det er nok en vanskelig jobb de tar fatt på, de som blir valgt. 

Valgkampen i Japan er litt annerledes enn i Norge. Biler av typen dere ser over kjører konstant rundt i bydelene. Hender med hvite hansker vinker ut av vinduet, og  meldinger som dette ropes ut gjennom digre høyttalere: "Goddag, goddag. Det er Shiraishi, Shiraishi. Stem på Shiraishi." Forleden traff jeg på seks slike biler på en tre minutters kjøretur...!

Ellers er det valgplakater av typen dere kan se under over alt. Disse er organisert fra byen, og her får hver kandidat henge opp sin egen plakat. Det står minimalt om politikken, men ansiktet sier kanskje alt?

Valg er viktig, både i Norge og her i Hannan. Det handler om hvordan vi skal ha det videre. Måtte vi få gode ledere, både her og på andre siden av kloden.

Godt valg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for fin valgrapport.

Etter at det samme partiet har hatt makten i landet så lenge, så høres det sunt ut at andre krefter får forsøke seg :)

Er det de samme to store partiene som dominerer i Hannan by også, eller er det flere store partier i kommunestyret der?

Og kan du som innflyttet utlending stemme ved kommunevalget, eller er Japan strengere med utlendinger på det punktet, enn det Norge er? :)

Odd Bjarne Ellefsen sa...

Ja, det er nok ikke så dumt med nye koster av og til.

Jeg aner ikke hva slags partier som er sterke her i byen, men jeg har inntrykk av at det kanskje er like mye personen som partiet som er viktig i lokalvalg. Sånn sett er det kanskje litt som i Norge.

Og jeg har ikke stemmerett i lokalvalg heller. Reglene er nok ganske forskjellige i Norge og Japan