8. desember 2008

Jul i Japan

Det er julestemning overalt i Japan for tiden. Fra butikkene ljomer julesangene, det blinker i glitrende lys og de kjente, kjære røde julestjernene smiler mot folk overalt.

Også i byggefeltene merker vi at det er jul. Folk pynter husene både inni og utenfor med juletre, julestjerner, nisser, blinkende lys og bevegelige mekaniske reinsdyr. Det fins julepynt i alle variasjoner

I år så jeg den første julegrana ble tent helt i begynnelsen av november i et av de store kjøpesentrene. Det er visst ikke bare i Norge at julestemning øker omsetningen. Jo tidligere i gang, jo mer salg...

Juletradisjonene er ikke like dype som i Norge, men det finnes noen. For eksempel spiser mange bløtkake med jordbær på. DET er julekake det. Og til middag? Da er det kyllingbiter fra den amerikanske Fast-food-kjeden Kentucky Fried Chicken som gjelder. Julestemning varierer jammen fra land til land.

Ja, jula er absolutt til stede i Japan. Hadde det bare vært større kunnskap om hvorfor vi feirer jul, at Jesus er hovedpersonen. Jeg håper tjenesten min her i Nankai kan bidra til å skape en feiring av julen som er mer forankret i Kristus enn i markeskreftene, at Jesu kan bli sentrum av julefeiringen i Japan.

Når jula starter så tidlig er det naturlig at den ikke varer så lenge som i Norge. De fleste japanerne rydder bort lysene og juletrærne 25. eller 26. desember. For da er det tid for storrengjøring før nyttårsfeiringen begynner.

Nyttårsfeiringen er den store høytiden her i Japan. Det er en familiehøytid mye mer enn jul, og samfunnet stopper nesten opp de første dagene i januar. Da brer en god stillhet seg over landet, og endelig kan også travle japanere hvile.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så morsomt å lese litt i bloggen din! Fant den via Frodes Mail-blogg. Koselig å følge gamle kjente fra MHS rundt om i verden. Jeg endte nå opp hjemme i Trøndelag jeg da...

Ha ei fin adventstid!

Lise Marit

Anonym sa...

Det høres jo deilig ut å slippe å jobbe med sprø svor til ribba og heller stikke en tur innom KFC!

Øistein